BETHLEN GÁBOR TECHNIKUM

wiki wiki googlephoto youtube fb akadalymentes v2

Mi tanárok még az indulás előtt egy hónappal kezdtük el felkészíteni diákjainkat az útra. Szerveztünk nekik egy vetélkedőt, melyben többé-kevésbé mindannyian szép eredményekkel végeztek. Nagy örömmel vették az akadályokat, képességiekhez mérten meg is oldották őket. A verseny angol nyelven zajlott, felkészítve őket a kinti életre, az ott várható látnivalókra és szituációkra.

Minibusz vitt bennünket Olaszországba, Milánóba. Bár az időjárás nem kedvezett induláskor, esőben indultunk, ködös útszakaszokkal, de menet közben mindez változott és mire megérkeztünk Olaszországba, bár este volt már, kellemesen hűvös időjárás fogadott.

A fogadó partnerünk munkatársai nagyon segítőkészek voltak és úgy láttuk, mindent megtesznek a program sikeressége érdekében. A felmerült problémákat mindig meg tudtuk velük beszélni és igyekeztek segítségünkre lenni.

Az első hétvégén, szombaton, közösen a Dómot néztük meg. Megvettük a komplex belépőt és körbejártuk, bementünk ahová csak lehetett, fel a 250 lépcsőn, nagy élmény volt mindannyiunknak. Vasárnap pedig a Castello Sforzesco látogatásán vettünk részt.

A diákok nem gyakorlott utazók, életükben először töltöttek ilyen hosszú időt külföldön. Kicsit nehezen alkalmazkodtak az új étkezési szokásokhoz, de feltalálták magukat, alapanyagot vásároltak, közös főzőcskézéseket rendeztek, mely erős csapatépítő erőként működött.

A szállással mindenki maximálisan elégedett volt. Kiváló környezetben, a legjobb körülmények között laktunk. Az apartman házban a tanulók olyan tevékenységeket is tudtak gyakorolni, amiket otthoni körülmények között nem kell: mosás, takarítás, főzés, vasalás.

A program másik nagy eredményének tekintem, hogy a diákok megtanultak tájékozódni, alkalmazkodni egy számukra ismeretlen országban. Zömében közlekedési-logisztikai szakon tanulók lévén, könnyedén feltérképezték Milánó közlekedési rendszerét. A legtöbb útvonalat beutazták, alaposan megismerték. Számukra egyik legizgalmasabb szabadidős tevékenység a fényképező körutak voltak. Felkerekedtek és bejárták a város autóbusz-villamos- és metróvonalait, vasútállomásait.

Jó volt látni, ahogy a különböző osztályokból érkezett gyerekekből a három hét alatt egy igen jó, összetartó csapat kovácsolódott össze. A közös élményeken, feladatokon kívül fontos szerepet játszottak ebben a péntek esti „Activity”-zések. A baráti kapcsolatok hazatérés után is megmaradtak.
A munkahelyekkel kapcsolatban a vélemények megoszlottak. Voltak, akik érdekes, változatos munkát végezhettek, voltak, akiket munkaadóik kevesebb feladattal bíztak meg. Az angol nyelv gyakorlására nem mindig volt lehetőségük, mivel a cégek dolgozói közül sokan nem beszélték a nyelvet, így általában a munkahelyi mentorral tudtak inkább beszélgetni. Ugyanakkor jól hasznosították a nyelvtudásukat a szabadidős programok alatt. Az első napok arról szóltak, hogy megismerkedtek a cégekkel és az ottani kapcsolattartókkal. A tanulók minden nap egyedül mentek munkába és jöttek vissza a szállásra. Délutánra kellőképpen elfáradtak, így csak a hétvégéken sikerült várost nézni, vagy közös programokat csinálni.

Örömünkre szolgált, hogy megismertünk egy barátságos és gyönyörű várost, élményekkel eltelve érkeztünk haza a harmadik hét végén.

Őriné Barth Zsófia és Nagy Kornélia nyelvtanárok